(0)

Ouderen hulpmiddelen
 • Elderly products

Ouderen Hulpmiddelen

Langer comfortabel thuis wonen met de juiste hulpmiddelen!
Search Site

Rolstoelen

Wanneer schaf je een rolstoel aan ?

 

Deze vraag lijkt misschien gemakkelijk te beantwoorden, maar is dat niet altijd. In geval van ouderen is het soms een keuze waar je niet onderuit komt. Maar in veel gevallen is het ook iets waar je misschien liever nog niet aan wilt. In ieder geval raadpleeg meerdere deskundigen. Raadpleeg een fysiotherapeut of er nog mogelijkheden zijn om via training nog weer aan het lopen te komen. Of vraag een ergotherapeut of die u kan adviseren wat voor soort rolstoel voor u het meest praktisch is. Denk ook aan aanpassingen aan het huis die wellicht praktisch zijn voordat u een rolstoel aanschaft, bijvoorbeeld het weghalen van drempels of het leggen van een vloer waar gemakkelijk met een rolstoel op gereden kan worden. . Ga daarna naar een leverancier en laat u voorlichten over de verschillende plus en minpunten van de rolstoelen die te verkrijgen zijn. Als u hulp krijgt van een ergotherapeut van de gemeente (in het kader van de WMO) geef dan duidelijk aan wat uw wensen zijn en denk niet dat de ergotherapeut wel het beste voor u zal beslissen. Hieronder staan een aantal hoofdtypen rolstoelen genoemd.

Duwrolstoel


Een duwrolstoel is een rolstoel die niet door degene die in de rolstoel zit voortbewogen kan worden. Deze rolstoel is bedoeld om mensen met ernstige vaak meervoudige handicaps te verplaatsen. De rolstoel wordt voortbewogen door te duwen tegen twee handvatten die bevestigd zijn aan de rolstoel. Een duwrolstoel is te herkennen aan vier kleine wielen

Handbewogen rolstoel


Een handbewogen rolstoel is een rolstoel die door degene die in de rolstoel zit met de handen kan worden voortbewogen. Deze rolstoel moet ervoor zorgen dat iemand zich zelfstandig kan verplaatsen. De rolstoel wordt voortbewogen door met de handen door de hoepels aan de wielen te bewegen. Er zijn verschillende typen handbewogen rolstoelen.

Typen handbewogen rolstoelen


Dagelijks gebruik
Rolstoelen voor dagelijks gebruik worden intensief gebruikt van het moment van opstaan tot het moment van weer naar bed gaan. Ze zijn veelal voorzien van individuele aanpassingen. Een rolstoel voor dagelijks gebruik heeft vaak een vast frame maar ook opvouwbare versies komen voor. Een rolstoel voor dagelijks gebruik mag niet meer dan 10 kg wegen. Deze rolstoelen zijn bedoeld voor mensen die niet kunnen lopen.

Incidenteel gebruik
Een rolstoel voor incidenteel gebruik is bedoeld voor gebruik buitenshuis om bijvoorbeeld boodschappen te kunnen doen of naar een attractiepark te gaan. Deze rolstoelen zijn voor mensen die niet verder dan 100 meter kunnen lopen. De rolstoel is veelal opvouwbaar en heeft vaak individuele aanpassingen. Deze rolstoelen wegen ongeveer 11 tot 15 kg.

Tijdelijk gebruik
Rolstoelen voor tijdelijk gebruik zijn bedoeld voor mensen met tijdelijke beperkingen aan de benen zoals een gebroken been. Deze rolstoel is veelal een standaarduitvoering is bedoeld voor vervoer van bed naar toilet en van bed naar ziekenhuis etc... Deze rolstoelen hebben geen individuele aanpassingen. en weegt ongeveer tussen de 15 en de 20 kg.

Elektrische rolstoel (prijsindicate > 2500 euro)

Een elektrische rolstoel is een rolstoel die door degene die in de rolstoel zit kan worden voortbewogen. Een elektrische rolstoel wordt voortbewogen door een elektromotor. De rolstoel kan bestuurd worden door middel van een joystick. Op een joystick zijn meerdere variaties mogelijk. Er zijn verschillende typen elektrische rolstoelen.

Typen elektrische rolstoelen


binnengebruik
Dit zijn elektrische rolstoelen met kleine wieltjes en een beperkt formaat. Ze zien er vaak uit als een bureaustoel en hebben een beperkte snelheid, maximaal 6 km/h.

binnen- en buitengebruik (combi)
Dit is de meest gebruikte elektrische rolstoel. Hij heeft grote wielen achter en kleine wielen voor. Deze rolstoel heeft een snelheid van 9 tot 14 km/h en is overal te gebruiken behalve op onverharde wegen.

off-road (buiten)
Dit zijn grote stoer ogende rolstoelen met vaak vierwielaandrijving. Ze zijn geschikt voor gebruik op onverharde wegen zoals in het bos of in de blubber. Ook zijn er tegenwoordig typen die je op het strand kunt gebruiken. Deze rolstoelen zijn erg sterk. De ontwikkelingen op dit gebied gaan erg snel.

kijk op : elektrische rolstoelen

 

Aandrijving van elektrische rolstoelen

 

Voorwiel aandrijving
Een rolstoel met voorwiel aandrijving heeft als voordeel dat ze zeer gemakkelijk te draaien is en komt zonder grote problemen obstakels zoals stoepranden op. Een nadeel van van een voorwiel aangedreven rolstoel is dat ze niet altijd even snel zijn.

Midwiel aandrijving
De Midwiel aangedreven rolstoel heeft de aandrijving op een wiel in het midden van de rolstoel, en heeft daarom zes wielen. Een groot voordeel van de midwiel aangedreven rolstoel, is dat de rolstoel gemakkelijk kan draaien in kleine ruimtes. Een nadeel van een rolstoel ze vast kunnen komen te zitten op vaste obstakels. Daarom word deze aandrijving vaak gebruik voor binnen rolstoelen, Hoewel sommige fabrikanten het obstakel probleem van de mid-wiel aangedreven rolstoelen inmiddels behoorlijk hebben opgelost.

Achterwiel aandrijving
Achterwielaandrijving is de meest bekende aandrijving en heeft het voordeel dat de rolstoel stabiel blijft bij hogere snelheden, maar de draaicirkel is vrij groot . en is daarom niet altijd even geschikt voor gebruik binnenshuis.

Obesitas rolstoel


Een Obesitas rolstoel is een rolstoel met extra grote zitbreedte en het gewicht wat de rolstoel kan dragen is ongeveer 450 kilo. Deze rolstoelen zijn er als duwrolstoel, Handbewogen rolstoel en als Elektrische rolstoel. bij de handbewogen rolstoelen is er een keuze uit twee modellen, namelijk de opvouwbare versie voor incidenteel gebruik en de vast frame versie voor dagelijks gebruik. Deze rolstoelen zijn wel zwaarder dan de gewone handbewogen rolstoelen voor incidenteel of dagelijks gebruik. Het verschil tussen beide rolstoelen is de stabiliteit en veiligheid. Opvouwbare obesitas rolstoelen hebben meerdere scharnierpunten en zijn kwetsbaarder voor extreme krachten die ontstaan bij het zitten en opstaan van extra zware mensen. Het gaan zitten van extra zware mensen wordt ook wel vertaald als "piekbelasting". Een piekbelasting is een moment waarop de rolstoel het meeste gewicht op te vangen heeft. Dit is meestal bij het gaan zitten. Het voordeel van opvouwbare obesitas rolstoelen is dat ze makkelijker meegenomen kunnen worden in de auto dan de vastframe obesitas rolstoelen. Tegenwoordig zijn er echter ook vastframe obesitas rolstoelen die met eenvoudige handelingen uit elkaar gehaald kan worden om te vervoeren.

Speciale rolstoelen


Ook bestaan er verschillende speciale rolstoelen, de ontwikkelingen op dit gebied gaan erg snel, zoek op internet de laatste trends:

 

  •  strandrolstoel - rolstoel met ballonachtige wielen voor op het strand
  •  doucherolstoel - rolstoel geschikt voor onder de douche
  • toiletrolstoel - rolstoel geschikt voor op het toilet. Vaak een combinatie van douche en toilet rolstoel.
  • zwembadrolstoel - rolstoel geschikt voor gebruik in een warme vochtige omgeving als een zwembad en een sauna.
  •  Onder het begrip 'rolstoelfiets' vallen verschillende combinaties van fiets en rolstoel en vallen daardoor niet onder de rolstoelen maar onder de fietsen.

Prijsindicatie :€ 2500,00 - € 15000,00

Vergoedingsmogelijkheden

 

Het hulpmiddel kan vergoed worden via de Wet Maatschappelijke Ondersteuning. U kunt hiervoor een aanvraag indienen bij de gemeente waar u woont. Afhankelijk van uw financiele situatie kan er een eigen bijdrage gevraagd worden. Uitgebreidere informatie over vergoedingsregelingen vindt u op  regelhulp.nl