(0)

Ouderen hulpmiddelen
  • Elderly products

Ouderen Hulpmiddelen

Langer comfortabel thuis wonen met de juiste hulpmiddelen!
Search Site

COPD en andere longaandoeningen

Enkele feiten

COPD is een afkorting voor chronische obstructieve longziekte. Het is een verzamelnaam voor de longaandoeningen bronchitis en longemfyseem 4% van de totale sterfgevallen in Nederland sterft aan COPD. Bij bronchitis veroorzaken ontstekingsprocessen veel slijm waardoor er gedeeltelijke obstructie van de luchtwegen ontstaat. Bij emfyseem is de wand van de longblaasjes beschadigd waardoor de ademhaling wordt bemoeilijkt. De belangrijkste risicofactor is het roken van tabak, daarnaast is ook fijnstof een risicofactor.

COPD en langer thuis wonen

COPD kan het thuis blijven wonen bemoeilijken. De conditie wordt vaak minder en door benauwdheid en vermoeidheid zijn de activiteiten die nodig zijn om zelfstandig te kunnen participeren moeilijk uit te voeren.

Belangrijk is om zo min mogelijk te roken, het liefst natuurlijk stoppen met roken. Ook als u uw hele leven gerookt heeft is het zinvol om te stoppen met roken. Het maakt niet uit hoe oud u bent, na het stoppen met roken verbetert bijna altijd de conditie. Ook zijn er medicijnen beschikbaar voor verwijding van de luchtwegen. Daarnaast kunnen mensen met COPD die regelmatig lichamelijk actief zijn een vermindering van ademhalingsklachten ervaren. Verbetering van conditie geeft vaak een gezonder gevoel en u herstelt sneller na een ziekte of aandoening. Door verbetering van de conditie kunt u beter traplopen en huishoudelijke werkzaamheden volhouden en is langer thuis wonen gemakkelijker. Ook ademhalingsoefeningen samen met de fysiotherapeut kunnen zinvol zijn.